Czas wigilii oraz pierwszy i drugi dzień świąt to czas żeby spędzić z rodziną, wszystko inne schodzi na dalszy plan.
Tu w Australii nieco inaczej spędzają czas a mianowicie ludzie idą z całą rodziną i znajomymi na plażę lub na piknik do parku. Więcej na temat na moim drugim blogu, kliknij tu : Freya 93
Zapraszam również na mój fan page gdzie jest więcej ciekawostek oraz fotografii z Kuchni na antypodach.
Postna zupa z suszonych grzybów.
Około 1,5 litra wody,
4-5 ziemniaków,
2 średnie marchewki,
1/4 selera,
1 mała cebula,
150 g suszonych grzybów.
100 ml słodkiej śmietanki,
Vegeta i pieprz do smaku
Wodę zagotować oraz wrzucić suszone grzyby.
Gotować ok 25 min.
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchew, cebulę, seler.
Ziemniaki oraz marchew pokroić w kostkę.
Cebulę i seler przekroić na pół i wrzucić do zupy.
Łyżką cedzakową wybrać grzyby i odstawić na bok.
Gdy cebula i seler będą półmiękkie,
dodać ziemniaki i marchew .Gotować do miękkości.
Grzyby pokroić cieniutko i wrzucić
z powrotem do gotującego wywaru.
Kiedy warzywa będą miękkie,
łyżką cedzakową wybrać cebulę, seler
oraz połowę ziemniaków i marchewki.
Wszystko razem zmiksować z śmietaną.
Wlać do wywaru oraz doprawić do smaku,
Vegetą i pieprzem, można dodać łyżkę przyprawy maggi.
Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
Smacznego
150 g suszonych grzybów.
100 ml słodkiej śmietanki,
Vegeta i pieprz do smaku
Wodę zagotować oraz wrzucić suszone grzyby.
Gotować ok 25 min.
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchew, cebulę, seler.
Ziemniaki oraz marchew pokroić w kostkę.
Cebulę i seler przekroić na pół i wrzucić do zupy.
Łyżką cedzakową wybrać grzyby i odstawić na bok.
Gdy cebula i seler będą półmiękkie,
dodać ziemniaki i marchew .Gotować do miękkości.
Grzyby pokroić cieniutko i wrzucić
z powrotem do gotującego wywaru.
Kiedy warzywa będą miękkie,
łyżką cedzakową wybrać cebulę, seler
oraz połowę ziemniaków i marchewki.
Wszystko razem zmiksować z śmietaną.
Wlać do wywaru oraz doprawić do smaku,
Vegetą i pieprzem, można dodać łyżkę przyprawy maggi.
Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz