Można podać z chlebem, makaronem, ziemniakami lub jak ktoś lub z ryżem. W przepisie prowadziłam małą zmianę, zamiast zwykłych pomidorów użyłam pomidorów w puszcze.
Przepis wykorzystałam z książki Ewy Aszkiewicz " Kuchnia Polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów"
Gulasz wołowy w pomidorowym sosie
500g mięsa wołowego na gulasz,
łyżka smalcu,
2 łyżki oleju,
1 cebula pokrojona w grubą kostkę,
1 puszka pokrojonych pomidorów,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
mielona słodka papryka, sól, pieprz
mielona ostra papryka,
łyżka mąki
Mięso wołowe na gulasz pokroić na małe kawałki.
Oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami,
odstawić w chłodne miejsce.
W rondlu rozgrzewamy oliwę oraz smalec
i na bardzo gorącym tłuszczu smażyć mięso,
rumieniąc ze wszystkich stron.
Dorzucić pokrojoną cebulę i 1/2 szklanki wody,
dusić pod przykryciem przez 30 minut.
Gdy mięso będzie miękkie dodać pomidory z puszki,
dusić przez ok 10 minut,
dodać łyżkę przecieru pomidorowego
Jak potrawa będzie rzadka to zagęścić łyżką mączki kukurydzianej. Doprawić do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz