Jeśli ktoś lubi to pod koniec gotowania kapusty może dodać do kapusty wigilijnej
Kapusta Wigilijna
800 g kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 duża cebula
4 łyżki oleju
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
100 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 duża cebula
4 łyżki oleju
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc,
następnego dnia ugotować w tej samej wodzie co się moczyły.
Odcedzić ale zachować wywar z grzybów.
Kapustę opłukać w zimnej wodzie
i gotować przez około 40 minut, Ostudzić oraz odcisnąć.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać olej,dodać cebulę i zeszklić.
Do cebuli dodać kapustę i marchew,
oraz ugotowane suszone grzyby.
Wlać około niecałej szklanki wywaru z grzybów,
gotować aż cały wywar wyparuje.
Jeśli dalej kapusta jest zbyt rzadka można
zagęścić łyżką mąki pszennej,
Jeśli dalej kapusta jest zbyt rzadka można
zagęścić łyżką mąki pszennej,
Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do kapusty można dodać ugotowaną, wcześniej fasolę.
Moja mam robi taką samą :)
OdpowiedzUsuńLubię kapustę z grzybami i robię ją tylko raz w roku :)
OdpowiedzUsuń