sobota, 27 grudnia 2014

Kapusta wigilijna

  Zawsze co roku w mojej rodzinie, na stole wigilijnym gościła  Kapusta wigilijna. Moja mama zawsze podawała ją razem z gotowaną fasolą, ale od czasu kiedy już samodzielnie robiłam kolację wigilijną to podawałam ją osobno ponieważ nie przepadam za bardzo za fasolą,.
Jeśli ktoś lubi to pod koniec gotowania kapusty może dodać do kapusty wigilijnej


Kapusta Wigilijna
 
 800 g kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
 1 marchewka
1 duża cebula
 4 łyżki oleju
sól, świeżo zmielony czarny pieprz


Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc,
następnego dnia ugotować w tej samej wodzie co się moczyły.
Odcedzić ale zachować wywar z grzybów.
Kapustę opłukać w zimnej wodzie
i gotować przez około 40 minut, Ostudzić oraz odcisnąć.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać  i pokroić w grubą kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać olej,dodać cebulę i zeszklić.
Do cebuli dodać kapustę i marchew,
oraz ugotowane suszone grzyby.
Wlać około niecałej szklanki wywaru z grzybów,
gotować aż cały wywar wyparuje.
Jeśli dalej kapusta jest zbyt rzadka można
zagęścić łyżką mąki pszennej,
Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do kapusty można dodać ugotowaną, wcześniej fasolę.
 
 

2 komentarze: