czwartek, 4 grudnia 2014

Deser z galaretkami

 To prosty deser i myślę że każdy umie go przygotować ale i tak chcę pokazać jak można w nowy sposób podać na stół.  Pomysł się wziął z tego że nie miałam w domu pucharków, żeby podać każdemu z osobna więc pomyślałam iż zrobię jak Australijczycy podają trifle.  Pomysł okazał się strzałem  w dziesiątkę ponieważ każdy nałożył sobie deseru sam, a naczyń było mniej do zmywania.

Deser z galaretkami.
 
po 1 czerwonej, pomarańczowej i zielonej galaretce,
dowolne owoce mogą być z puszki,
podłużne biszkopty,
600 ml śmietany kremówki
100 g cukru
 

 
Dzień wcześniej przyrządzić galaretki wg przepisu
na opakowaniu.
Następnie pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Owoce z puszki osączyć.
Dużej misce ułożyć połamane biszkopty,
nasączyć sokiem pozostałym po owocach.
Na biszkopty ułożyć pokrojoną w kostkę galaratkę,
następnie posypać owocami
oraz przykryć warstwą bitej śmietany.
Czynności powtarzać aż do wyczerpania galaretki.
Ostatnią warstwą powinna być bita śmietana.
Ozdobić wg własnego gustu
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz