środa, 23 października 2013

Torcik brzoskwiniowo- truskawkowy


  Ten torcik zrobiłam dla teściowej która zaniosła do Klubu Seniora. Ciasto to babka piaskowa przełożona  bitą śmietaną z serem mascarpone i owocami.
Torcik prosty w wykonaniu ale i również dobry w smaku. Doskonałe połączenie  ciasta piaskowego i bitej śmietany gorąco polecam :) 
Przepis na babkę piaskową dostałam od swej najlepszej przyjaciółki:)



Torcik brzoskwiniowo­-truskawkowy

Ciasto
5 zóltek
20 dag masła
20 dag cukru pudru
5 białek (piana)
10 dag maki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
wanilia sproszkowana



Formę posmarować masłem i posypać mąką.
 Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru, 
na końcu domieszać wanilię, proszek spulchniający, ubić pianę. 
Po 20 minutach ucierania wyłożyć na masę pianę, posypać mąką ziemniaczaną i pszenną, wymieszać lekko, ciasto wyłożyć
 do formy i upiec dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 40 min.). 
Po upieczeniu, gdy trochę przestygnie, wyłożyć.
Kiedy ciasto będzie już całkowicie wystygnięte to przekroić na pół przełożyć masą.


Masa: 300 ml słodkiej kremówki,250 ml sera mascarpone, 1-2 łyżki drobnego cukru, owoce do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem, następnie dodać ser mascarpone, ale mieszać łyżką gdyż masa może nam zepsuć, 
lekko schłodzić.
Blaty ciasta nasączyć sokiem z cytryny lekko rozsmarować masę, ułożyć owoce przykryć odrobiną masy,a później przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy na wierzch oraz udekorować według własnego gustu :)



1 komentarz: