poniedziałek, 28 października 2013

Lasagne z mieszanym mięsem.

  
  Uwielbiam przygotowywać potrawy z The Big Book of Pasta. 
Za każdym razem kiedy próbuję nowe przepisy z tej książki to są strzałem w dziesiątkę! 
Proste składniki, łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne! Trochę zajmuje mi czasu przetłumaczenie przepisu, ale to przyjemne z pożytecznym. Przyjemne ponieważ lubię gotować, eksperymentować, pożyteczne dlatego że mój angielski poprawia się gdy czytam w tym języku.



  
Lasagne z mieszanym mięsem.

1 cebula pokrojona w kostkę, 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach, 1/4 selera starty na tarce o grubych oczkach, 175 g mielonej wołowiny 175 g   zmielonego mięsa wieprzowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ząbek czosnku, 150 ml mleka, 400 g lasagne bez wstępnego gotowania.
 Sos beszamelowy: 1 łyżka masła, 1/2 kubka słodkiej śmietany, 1 jajko, 1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę sól i pieprz.
140 g mozzarella lub inny ser do zapiekanek,  140 g startego parmezanu.

Mięso mielone wymieszać i dodać pokrojoną cebulę, starkowaną marchew i seler. 
Oliwę z oliwek rozgrzać i dodać mięso z warzywami, chwilę po smażyć oraz dolać czerwone wino. Wszystko razem dusić aż wino wyparuje, dać łyżkę koncentratu pomidorowego oraz 150 ml mleka, wrzucić liść laurowy, rozgnieciony czosnek, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem dusić ok 45 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 



 W tym samym czasie  przygotować sos baszemelowy:  Łyżkę masła rozpuścić dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę lekko wszystko przysmażyć, dodać ok pół kubka słodkiej śmietanki lekko zagotować i wyłączyć ogień  odczekać ok 1-2 minuty, dać roztrzepane jajko, dobrze wymieszać i pogotować ok 2 minut na bardzo małym ogniu, wyłączyć. 


Formę na lasagne wysmarować tłuszczem. 
Na dnie ułożyć płaty lasagne, mięso, sos beszamelowy, lasagne, sos beszamelowy, lasagne mięso lasagne i na sam koniec sos beszamelowy oraz ser. Zapiekać w temp 200 stopni przez 20 min lub aż wierzch zapiekanki się zrumieni .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz