Zupa z kapusty i pomidorów jest idealną zupą na chłodne zimowe dni oraz dla zapracowanych pań domu ponieważ tą potrawę robi się naprawdę szybko ! Jest to kolejny przepis który znalazłam na stronie : przepisy.pl ale trochę zmieniłam skład składników ponieważ staram się nie używać ulepszaczy w potrawach, które gotuję w domu. Zamiast kostek bulionu użyłam po prostu rosół z niedzielnego obiadu.
Zupa z kapusty i pomidorów.
ok 2,5 l rosołu domowego,
1/4 poszatkowanej kapusty,
4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę,
1 marchew pokrojona w talarki
200 ml soku z pomidorów
lub 1 puszka krojonych pomidorów,
1 cebula pokrojona w kostkę,
1 łyżka masła lub margaryny,
Vegeta, pieprz, łyżeczka cukru
W garnku zagotować rosół i sok pomidorowy
i dodać poszatkowaną kapustę
Kiedy kapusta będzie już pół miękka dodać ziemniaki,
oraz marchewkę. Warzywa ugotować do miękkości.
Cebulę lekko przysmażyć na łyżce masła,
kiedy będzie już lekko brązowa
Wlać do patelni 1 niedużą chochlę wywaru
i wszystko zagotować na patelni.
Następnie przelać do garnka zamieszać i przyprawić do smaku Vegetą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz