niedziela, 21 sierpnia 2016
Spaghetti z kurczakiem i sosem Alfredo.
Zawsze kiedy nie mam za wiele czasu, żeby przygotować na obiad to często sięgam właśnie po spaghetti i sprawdzam co zostało również w lodówce żeby wykorzystać do przygotowania posiłku..
Nie dawno również przeglądając Facebook znalazłam dość ciekawy przepis na makaron i wówczas postanowiłam że przy najbliższej okazji zrobię według tego właśnie przepisu One-Pot Chicken and Mushroom Fettuccine Alfredo. Zamiast makaronu to zrobiłam spaghetti, uważam że podany niżej przepis pasuje do wszystkich typów makaronu.
Spaghetti z kurczakiem i sosem Alfredo.
500 g makaronu,
1 l wywaru z rosołu,
300 ml słodkiej śmietany,
ok 150 g pokrojonych pieczarek,
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli,
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki masła,
ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku,
bazylia ( niekoniecznie ),
1 łyżka mąki kukurydzianej(ewentualnie)
Pokrojoną pierś z kurczaka natrzeć posiekanym czosnkiem.
Do dużego garnka wlać śmietanę, masło, wywar z rosołu.
Zagotować. Potem dodać cebulę, pierś z kurczaka, pieczarki
posiekaną bazylię, a na koniec wsypać powoli spaghetti,
Wszystko razem gotować do czasu kiedy makaron będzie gotowy.
Jak makaron będzie gotowy, ale zostanie nieco wywaru
to można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń