poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zupa Kaszubska.

Pyszna, pożywna i oczywiście zdrowa zupa kaszubska z dużą ilością warzyw.  Jest idealnym posiłkiem  na wiosnę, jesień i zimę ponieważ zawiera dużo witamin i minerałów.
Skorzystałam z przepisu z portalu przepisy pl .  Przepis na zupę zmieniłam nieco  ponieważ  nie używam kostek rosołowych do gotowania, lecz ugotowałam rosół oraz dodałam ziemniaki żeby zupa była bardziej pożywna...


Zupa kaszubska

1 i 1/2 litra wywaru z rosołu
1 marchew
1/4  poszatkowanej kapusty,
1 mała cebula,
3 pomidory
3-4 małe ziemniaki,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki
125 ml słodkiej śmietany,
sól, pieprz do smaku,
szczypta kminku

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Marchew oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce.
Pomidory pokroić na drobną kostkę.
Ziemniaki obrać oraz pokroić drobną kostkę.
Cebulę podsmażyć na łyżce masła następnie dodać marchew i kapustę.
Dusić do miękkości. Gdy Warzywa będą  miękkie, dodać łyżkę mąki, wymieszać.
Całość podlać około 1,5 litra gotowego rosołu.
Na koniec  dać pomidory i  kminek. Wymieszać.
Zupę gotować powoli około 30-40 minut.
Na koniec zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
 


2 komentarze:

  1. Poszatkowaną kapustę zetrzeć na tarce?
    Ogólnie nie przepadam za kapuśniakami, ale chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. 43 yr old Data Coordiator Isa Gudger, hailing from Cookshire enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Cycling. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Ferrari 250 GT SWB Speciale Aerodinamica. znajdz wiecej informacji

    OdpowiedzUsuń