wtorek, 19 kwietnia 2016

Spaghetti zapiekane z warzywami.

Spaghetti zapiekane z warzywami to ciekawa propozycja na obiad lub na wczesną kolację.
Oczywiście , zamiast spaghetti można użyć innego makaronu na przykład świderki.
 
 
 
Spaghetti zapiekane z warzywami.
 
400g spaghetti,
300g mrożonego groszku,
150 startego sera żółtego,
1 cebula,
1/2 czerwonej i zielonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
150g pieczarek,
6 jaj,
2-3 łyżki masła
szklanka śmietany kremówki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy,
 

 
Spaghetti ugotować wg przepisu i odsączyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w kostkę.
Na średniej patelni  rozpuścić łyżkę masła.
Następnie na maśle podsmażyć cebulę na szklany kolor.
Wsypać pieczarki, paprykę oraz groszek.
Dusić warzywa do czasu kiedy będą miękkie.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Spaghetti z kukurydzą oraz warzywami z patelni wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić oraz wysypać bułką tartą.
Następnie wyłożyć spaghetti z warzywami do naczynia żaroodpornego.
Jajka zmiksować z śmietaną dodać połowę sera tartego i dobrze wymieszać.
Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gotową mieszaniną polać zapiekankę.
Posypać resztą startego sera żółtego.
Masło pokroić na drobne wiórki i posypać zapiekankę.
Piec około 45 minuty w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 
 
 
 
 
 
 

1 komentarz: