sobota, 19 marca 2016

Naleśniki drożdzowe.


Już jakiś czas temu znudziły mi się zwykłe naleśniki więc jak znalazłam w starej Kuchni Polskiej, to od razu  wypróbowałam przepis. Naleśniki drożdżowe to dobry pomysł, żeby wykorzystać końcówkę drożdży, które zostały w lodówce. Naleśniki można podać na słodko i na słono według własnego smaku.


Naleśniki drożdżowe.

25dkg mąki,
2 żółtka,
1jajko,
około 1/2 l mleka,
1 i 1/2dkg  świeżych drożdży,
3dkg tłuszczu
6dkg cukru

Żółtka, jajko, cukier i odrobinę soli utrzeć
Ciepłe mleko, drożdże, mąkę wybijać łyżką aż pojawią się pęcherzyki.
Wlać rozpuszczone masło i masę żółtkową i jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.
Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu.
Smażyć, tak jak zwykłe naleśniki.
Przed podaniem, trzymać w ciepłym piekarniku.
Przekładać dowolnym dżemem.

1 komentarz:

  1. mmm...naleśniki, pychotka :) jeszcze nie robiłam z dodatkiem drożdży :)

    OdpowiedzUsuń