poniedziałek, 14 marca 2016

Makaron z szynką i pikantną papryką.

To jest jedno z naszych ulubionych dań ponieważ jest proste i szybkie przygotowaniu. W sam raz dla zabieganych pań w trakcie przygotowań świątecznych. Można podać je na obiad w letni dzień kiedy nie mamy za wiele chęci na gotowanie.

Makaron z szynką i pikantną papryką

450 g makaronu rurki,
1 puszka pokrojonych pomidorów,
150 g szynki gotowanej pokrojonej w paski,
1 łyżka oliwy z oliwek,
12 łyżki masła,
2 ząbki posiekanego czosnku,
1 cebula pokrojona kostkę,
1 posiekana na drobno papryczka chili,
6 łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera,
sól i pieprz do smaku.



W szerokim rondlu, rozgrzać łyżkę oliwy i  masło,
 podsmażyć na tłuszczu cebulę na szklany kolor.
Następnie wsypać pokrojoną w paski szynkę i wymieszać, dusić około 5 min.
Gdy już szynka będzie lekko przysmażona dodać posiekany czosnek.
Smażyć około 1-2 sekund po czym dodać pomidory, posiekaną papryczkę chili.
Dusić pod przykryciem około 25 minut na bardzo małym ogniu. 
Ugotować makaron  i odcedzić.
Dodać do gotującego się sosu, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Danie podać posypane natką pietruszki i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz