niedziela, 6 marca 2016

Kołaczyki drożdżowe.

Tęsknota za polskimi smakami sprawia, że szukam przepisów które przypominają mi smaki i zapachy polskich potraw. Dużą radość sprawia mi, że mogę tutaj korzystać również z polskich produktów takie jak galaretki, kisiele a nawet mogę tu kupić Polską mąkę!  Na pewno wiele osób myśli że mąka to mąka wszędzie taka sama ale jednak różnica już w samym dotyku.
Bardzo często korzystam z starej Kuchni Polskiej, którą dostałam od teściowej.
Podaję wam oryginalny przepis z książki która została wydana w latach 60.



Kołaczyki drożdżowe.

3 dkg drożdży świeżych,
ok 1/4 l mleka lub śmietanki
6 dkg cukru
5 dkg masła,
3-4 żółtka,
50 dkg przesianej mąki,
skórka z startej cytryny,
tłuszcz do wysmarowania formy,
1/2 jaja do smarowania ciasta,
3dkg cukru do posypania ciastek

Mąkę przesiać do miski Mleko lekko podgrzać żeby było ciepłe.
Z świeżych drożdży, łyżeczki cukru, 
łyżki mąki oraz odrobiny mleka zrobić rozczyn.
Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Żółtka jaj rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stopić.
Gdy rozczyn podwoi swą objętość, wlać do miski z mąką. posolić szczyptą  soli.
Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając wszystkie składniki,
tak aby w ciasto weszło powietrza.
Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię, 
oraz  wiele pęcherzyków powietrza, " odstaje od ręki i miski",
wlewać stopniowo roztopiony tłuszcz oraz skórkę startą z cytryny.
Wymieszać i dokończyć ugniatanie ciasta.
Brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię ciasta.
Przykryć, i zostawić w ciepłym miejscu do czasu kiedy podwoi swą objętość.
Ciasto zagnieść i ponownie odstawić do czasu kiedy podwoi objętość.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 cm.
Wykrawać szklanką krążki, układać na wysmarowanej blasze
 i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, zrobić wgłębienie ( najlepiej użyć jakiejś szklanki o mniejszej średnicy niż ta którą zostały wykrojone kółka.).
 Do zagłębienia wkładać masę serową lub owoce.
Posmarować cały kołaczyk rozmąconym jajkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20-25min.

Jako farsz można użyć dowolny dżem, masę makową lub też dowolne owoce. Na wierzch można też posypać kruszonką.



Masa serowa
30 dag sera białego
6-8 łyżek cukru
1 żółtko
3 dkg masła
skórka z pomarańczy

Ser biały zemleć.
Dodać cukier, żółtko, masło i startą skórkę z pomarańczy.

2 komentarze:

  1. TO prawda domowe smaki są najlepsze! Mój mąż uwielbia te polskie domowe smaki dlatego "poluję" na przepisy od kogo się da :)

    OdpowiedzUsuń