środa, 25 listopada 2015

Placek ryżowy z warzywami.


Przepis znalazłam w jednej z australijskich gazet kulinarnych i od razu mnie zaciekawił więc przy najbliższej okazji wypróbowałam go w domu. Okazało się iż ta potrawa jest smaczna oraz co najważniejsze nie droga, prosta w wykonaniu oraz wg mnie zdrowa ponieważ zawiera dużo warzyw.
Polecam wam wypróbować w domu i przekonać się że nie wiele trzeba żeby przygotować wartościowy posiłek na obiad lub na kolację. 
Uważam iż najsmaczniejszy jest jak podamy prosto z piekarnika razem z sałatką z pomidorów.

Placek ryżowy z warzywami.

5 jajek ( musza mieć pokojową temperaturę)
1 i 1/2 ugotowanego długoziarnistego ryżu,
1 średnia cukinia ( starta na jarzynowej tarce)
4 plastry wędzonego boczku ( może być gotowana szynka),
1/2 szklanki startego sera żółtego,
Vegeta, pieprz do smaku.

 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu i posypać bułką tartą.
Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, ostudzić.
Odcisnąć sok z cukinii, odsączyć wodę z kukurydzy
Jajka roztrzepać oraz wymieszać razem z ugotowanym i ostudzonym ryżem
( najlepiej jak ryż jest ugotowany dzień wcześniej).
Jajka, ryż, boczek, kukurydzę, cukinii, ser żółty oraz przyprawy
wymieszać dokładnie w misce oraz przełożyć do przygotowanej formy.
Piec około 20 minut lub do czasu kiedy zapiekanka ładnie się zarumieni.
Najlepiej podawać na ciepło z sałatką pomidorową.

Moja rada: do tej zapiekanki można dodać również paprykę pokrojoną w cienką kostkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz