Ostatnio skusiłam się na to żeby zrobić Peanut butter ciastka które jakiś czas temu poczęstowała mnie moja sąsiadka od razu mi je posmakowały i oczywiście poprosiłam o przepis..
Te chrupiące ciastka są przepyszne i dosłownie się rozpuszczają w podniebieniu i muszę ostrzec iż należą do tych wypieków które nie kończą się na jednym zjedzonym ciastku lecz od razu chce się zjeść więcej.
Jeśli lubisz lekko miękkie ciasteczka w środku to musisz trzymać tylko przez 10 minut w piekarniku. Jeśli jednak zdecydowanie wolisz dobrze upieczone i kruche to proponuję piec około 15 minut.
Ciastka Peanut Butter.
125g margaryny lub masła,
275g peanut butter z kawałkami orzechów,
200g brązowego cukru,
1 jajko,
260g mąki zwykłej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
110 nie solonych orzechów arachidowe ( niekoniecznie)
Masło utrzeć z peanut butter do czasu kiedy powstanie kremowa masa.
Dodać brązowy cukier i ucierać aż masa będzie nieco blada
Następnie wbić jajko ubijać do czasu kiedy się połączy z masą.
Mąkę przesiać do masy razem z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wymieszać wszystko drewnianą łyżką bardzo dokładnie.
Dodać orzechy arachidowe i ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Blaszki wysmarować tłuszczem, ułożyć papier do pieczenia.
Ręce lekko oprószyć mąką, formować małe kuleczki.
Układać na blasze zachowując około 3-4 cm odstępu.
Spłaszczyć ciastka lekko za pomocą widelca.
Piec około 15 minut jeśli chcesz żeby w środku były mięciutkie
to wówczas trzymać około 10-11 minut.
kocham ciasteczka z masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńTo jestem pewna że te Tobie również będą smakować :)
OdpowiedzUsuńZnakomite! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com
OdpowiedzUsuń