wtorek, 2 czerwca 2015

Krewetki w sosie sweet chili .

 Nie często się robi takie kolacje ale myślę że warto spróbować nowych smaków zwłaszcza jak sposób przygotowania jest prosty i zajmuje tylko 20 minut. Już nie raz wspominałam że krewetki należą do moich ulubionych owoców morza i zawsze kiedy są w promocji to je kupuję. Tutaj w Australii można kupić krewetki importowane z krajów azjatyckich ale idąc za radą znajomych to kupuję tylko te australijskie.
 
 Krewetki w sosie sweet chili
 
1-2 łyżki oleju,
400 g krewetek
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki sosu sweet chili
2 łyżki Fish sauce
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
350 g brokułu
1/2 czerwonej papryki
 
 
Paprykę pokroić na cienkie plasterki a brokuł
 podzielić na małe różyczki.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
W woku lub na patelni rozgrzać połowę oleju
i dodać krewetki oraz czosnek.
Smażyć około 2-3 minuty lub do czasu kiedy krewetki
 zmienią kolor na różowy. Przenieść je na ciepły talerz.
Pozostały olej wlać do woka lub na patelnię
 rozgrzać i wsypać pozostałe warzywa.
Smażyć około 3-4 minuty lub  do czasu
 kiedy warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodać krewetki, sos sweet chili, fish sauce,
 sok z limonki lub cytryny Wymieszać trzymać na ogniu ok 1 minuty.
 Podawać natychmiast z ugotowanym ryżem.
 
 
 
Rada: Do tej potrawy można dodać młodą cukinię, marchew i cebulę. Wszystkie wymienione warzywa pokroić drobno przed wrzuceniem do woka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz