Krewetki w sosie sweet chili
1-2 łyżki oleju,
400 g krewetek
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki sosu sweet chili
2 łyżki Fish sauce
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
350 g brokułu
1/2 czerwonej papryki
Paprykę pokroić na cienkie plasterki a brokuł
podzielić na małe różyczki.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
W woku lub na patelni rozgrzać połowę oleju
i dodać krewetki oraz czosnek.
Smażyć około 2-3 minuty lub do czasu kiedy krewetki
zmienią kolor na różowy. Przenieść je na ciepły talerz.
Pozostały olej wlać do woka lub na patelnię
rozgrzać i wsypać pozostałe warzywa.
Smażyć około 3-4 minuty lub do czasu
kiedy warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodać krewetki, sos sweet chili, fish sauce,
sok z limonki lub cytryny Wymieszać trzymać na ogniu ok 1 minuty.
Podawać natychmiast z ugotowanym ryżem.
Rada: Do tej potrawy można dodać młodą cukinię, marchew i cebulę. Wszystkie wymienione warzywa pokroić drobno przed wrzuceniem do woka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz