środa, 10 czerwca 2015

Pies z wołowiną.

  Australijczycy uwielbiają pies! Wszędzie można je kupić: w restauracjach, można zamówić do porannej kawy na śniadanie, w sklepie mrożone aby tylko włożyć do piekarnika i mieć gotowe. Te mini zapiekanki można nadziewać i na słodko i mięsne lub warzywne farsze. Patrząc na tytuł posta można pomyśleć że chcę podać przepis na ulubione zwierzę domowe a to tylko angielska nazwa ulubionych ciastek-pasztecików w Anglii i w innych krajach anglojęzycznych!
Mój Aussie jak każdy rodowity mieszkaniec Australii uwielbia pies i przez długi czas obiecywał że zrobi aż w końcu parę dni temu dotrzymał słowa i przygotował te pyszne paszteciki! Ciasto na pies zrobiłam sama na prośbę męża a farsz zrobił sam wg przepisu z szkolnej książeczki.




Pies z wołowiną

Ciasto:
250 g masła,
500g mąki,
jajko,
2 łyżki śmietany,

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć
na co najmniej 30 minut do lodówki.
Podzielić na dwie części
Rozwałkować pierwszą część  i wyłożyć formę do pies.
Z drugiej wykroić kółka w takiej samej wielkości
 co otwory w blasze

 
farsz:
500 g mięsa wołowego mielonego,
1 duża cebula drobno posiekana,
2łyżki sosu Worcester
4 łyżki keczupu,
Vegeta, pieprz ( po małej łyżeczce)
2-3 łyżki oleju.
 


Rozgrzać olej  w dużej patelni. Najpierw podsmażyć cebulę.
Wyłożyć na talerzyk. Następnie podsmażyć mięso do czasu
kiedy już zmieni kolor. Dodać cebulę i wymieszać wszystko razem.
Dodać sos Worcester, keczup, Vegetę, pieprz
  około 3/4 szklanki wody.Wymieszać oraz dusić
około pół godziny.Jeśli farsz nie jest gotowy
 a płyn wyparował to dolać nie co wody.
Farsz nie powinien zawierać zbyt dużo wody
 oraz nie może być zbyt suchy.Kiedy farsz będzie
 już gotowy odstawić na parę minut do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie formę do pies wysmarować tłuszczem
 oraz wyłożyć ciastem. Następnie nałożyć farsz do formy
 oraz przykryć wykrojonym kółkami z ciasta.
Po nakłuwać widelcem wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec do momentu kiedy ciasto
nabierze pięknego złotego koloru.
Podawać natychmiast
 
 
P. S W razie  wątpliwości to proszę pytać. Przepis został przetłumaczony z książeczki do nauki gotowania. Z tej książeczki uczniowie uczą się tu gotować w gimnazjum.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz