Mój Aussie jak każdy rodowity mieszkaniec Australii uwielbia pies i przez długi czas obiecywał że zrobi aż w końcu parę dni temu dotrzymał słowa i przygotował te pyszne paszteciki! Ciasto na pies zrobiłam sama na prośbę męża a farsz zrobił sam wg przepisu z szkolnej książeczki.
Pies z wołowiną
Ciasto:
250 g masła,
500g mąki,
jajko,
2 łyżki śmietany,
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć
na co najmniej 30 minut do lodówki.
Podzielić na dwie części
Rozwałkować pierwszą część i wyłożyć formę do pies.
Z drugiej wykroić kółka w takiej samej wielkości
co otwory w blasze
Z drugiej wykroić kółka w takiej samej wielkości
co otwory w blasze
farsz:
500 g mięsa wołowego mielonego,
1 duża cebula drobno posiekana,
2łyżki sosu Worcester
4 łyżki keczupu,
Vegeta, pieprz ( po małej łyżeczce)
2-3 łyżki oleju.
Rozgrzać olej w dużej patelni. Najpierw podsmażyć cebulę.
Wyłożyć na talerzyk. Następnie podsmażyć mięso do czasu
kiedy już zmieni kolor. Dodać cebulę i wymieszać wszystko razem.
kiedy już zmieni kolor. Dodać cebulę i wymieszać wszystko razem.
Dodać sos Worcester, keczup, Vegetę, pieprz
około 3/4 szklanki wody.Wymieszać oraz dusić
około pół godziny.Jeśli farsz nie jest gotowy
a płyn wyparował to dolać nie co wody.
Farsz nie powinien zawierać zbyt dużo wody
oraz nie może być zbyt suchy.Kiedy farsz będzie
już gotowy odstawić na parę minut do wystygnięcia.
około 3/4 szklanki wody.Wymieszać oraz dusić
około pół godziny.Jeśli farsz nie jest gotowy
a płyn wyparował to dolać nie co wody.
Farsz nie powinien zawierać zbyt dużo wody
oraz nie może być zbyt suchy.Kiedy farsz będzie
już gotowy odstawić na parę minut do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie formę do pies wysmarować tłuszczem
oraz wyłożyć ciastem. Następnie nałożyć farsz do formy
oraz przykryć wykrojonym kółkami z ciasta.
oraz wyłożyć ciastem. Następnie nałożyć farsz do formy
oraz przykryć wykrojonym kółkami z ciasta.
Po nakłuwać widelcem wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec do momentu kiedy ciasto
Wstawić do piekarnika i piec do momentu kiedy ciasto
nabierze pięknego złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz