Makaron z kalafiorem i szynką.
150 g gotowanej szynki,
250 g makaronu rurki,
1 średni ugotowany kalafior,
1 cebula pokrojona w ćwiartki,
100g startego żółtego sera,
ząbek czosnku,
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany kalafior podzielić na różyczki.
Szynkę pokroić w paski.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek
oraz dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Lekko podsmażyć, dodać zgnieciony ząbek czosnku.
Smażyć wszystko do czasu kiedy czosnek
zacznie wydzielać zapach( około 30s).
zacznie wydzielać zapach( około 30s).
Następnie dodać szynkę, wymieszać. Smażyć ok 2-3 minuty.
Dodać makaron oraz ugotowany kalafior i delikatnie wymieszać.
Jeśli potrawa zacznie przywierać to można wlać ok 50-100
Jeśli potrawa zacznie przywierać to można wlać ok 50-100
wody oraz wszystko razem dusić aż wyparuje woda
Na sam koniec posypać serem żółtym i przyprawić
do smaku solą i pieprzem
do smaku solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz