wtorek, 31 marca 2015

Makaron z kalafiorem i szynką

  Szybkie, proste danie dla każdej zapracowanej pani domu. Można to danie podać na obiad  lub na ciepłą kolację.

Makaron z kalafiorem i szynką.
 
150 g gotowanej szynki,
250 g  makaronu rurki,
1 średni ugotowany kalafior,
1 cebula pokrojona w ćwiartki,
100g startego żółtego sera,
ząbek czosnku,
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
 
 

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany kalafior podzielić na różyczki.
Szynkę pokroić w paski.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek
oraz dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Lekko podsmażyć, dodać zgnieciony ząbek czosnku.
Smażyć wszystko do czasu kiedy czosnek
zacznie wydzielać zapach( około 30s).
Następnie dodać szynkę, wymieszać. Smażyć ok 2-3 minuty.
 Dodać makaron oraz ugotowany kalafior i delikatnie wymieszać.
Jeśli potrawa zacznie przywierać  to można wlać ok 50-100
wody oraz wszystko razem dusić  aż wyparuje woda
Na sam koniec posypać serem żółtym i przyprawić
do smaku solą i pieprzem
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz