niedziela, 22 marca 2015

Makaron " po chińsku"

  Nie tak dawno robiłam w domu rosół oraz następnego dnia zostało mi dużo makaronu. Nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się żeby zawsze wykorzystać to co zostało zanim się zepsuje i  więc wpadłam na pomysł żeby zrobić taki smażony makaron  "po chińsku" Fakt że do tej potrawy wykorzystuje się cieńszy makaron niż do rosołu ale i też makaron nitki  można zrobić w ten sposób.
 
Makaron "po chińsku"
250 ugotowanego  makaronu nitki  
200 g piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
  4 młode cebulki, cienko pokrojone
  2 łyżki sosu sojowego świeżo
 zmielony czarny pieprz
przyprawa curry pikantna,
odrobina oliwy
 
 

 
Rozgrzać na patelni olej, włożyć kurczaka
pokrojonego na cienkie kawałki.
 Smażyć 2-3 minuty. Paprykę pokroić na
cieniutkie plasterki udusić pod przykryciem
Do kurczaka dodać młodą cebulkę
wraz z sosem sojowym,  pieprzem i curry
Dusić przez około 2 minuty i wymieszać z gotowym makaronem.
Smażyć wszystko ok 1-2minuty. Podawać natychmiast.

Zapraszam na swój fan page gdzie jest dużo ciekawostek z mojej kuchni 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz