piątek, 15 listopada 2013

Frittata z spaghetti



    Wspaniały pomysł dla osób które nie mają zbyt wiele czasu na długie gotowanie, gdy  w domu już są wszyscy domownicy i czekają na posiłek. 
Ten przepis równie dobrze można wykorzystać na obiad lub ciepłą kolację,. tutaj polecają podawać na brunch czyli śniadanie połączone z obiadem. 
   Przepis wypatrzyłam w australijskim  magazynie kulinarnym    "Recipe +" , oczywiście dodałam więcej warzyw żeby było bardziej kolorowo i smaczniej....

Frittata z spaghetti 
500 ugotowanego al dente spaghetti, 9 jaj, 150 g pokrojonego
 w paski chudego boczku, 150 g startego sera mozarella  (niekoniecznie),  1/2 cebuli pokrojonej drobniutko,
 150 g startego sera żółtego, ok 100 g mrożonego groszku,
 1/2 papryki czerwonej,pokrojonej w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego , 
1 łyżka startej skórki z cytryny, pieprz, Vegeta


 Jajka  dobrze roztrzepać oraz dodać ser żółty i mozzarella, pokrojony boczek, cebulę, paprykę,mrożony groszek, rozmaryn, startą skórkę cytryny, rozmaryn,pierz, Vegetę,  
wszystko dobrze wymieszać razem z spaghetti  i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Zapiekać ok 30 min
 w temp 200 stopni, na 5 minut przed końcem posypać serem żółtym i poczekać aż się dobrze rozpuści oraz zrumieni. 
Podawać na ciepło .

 Rada: Można dodawać różne warzywa oraz  zamiast boczku dać gotowaną szynkę pokrojone w paseczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz