Wspaniały pomysł dla osób które nie mają zbyt wiele czasu na długie gotowanie, gdy w domu już są wszyscy domownicy i czekają na posiłek.
Ten przepis równie dobrze można wykorzystać na obiad lub ciepłą kolację,. tutaj polecają podawać na brunch czyli śniadanie połączone z obiadem.
Przepis wypatrzyłam w australijskim magazynie kulinarnym "Recipe +" , oczywiście dodałam więcej warzyw żeby było bardziej kolorowo i smaczniej....
Frittata z spaghetti
500 ugotowanego al dente spaghetti, 9 jaj, 150 g pokrojonego
w paski chudego boczku, 150 g startego sera mozarella (niekoniecznie), 1/2 cebuli pokrojonej drobniutko,
150 g startego sera żółtego, ok 100 g mrożonego groszku,
1/2 papryki czerwonej,pokrojonej w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego ,
1 łyżka startej skórki z cytryny, pieprz, Vegeta
Jajka dobrze roztrzepać oraz dodać ser żółty i mozzarella, pokrojony boczek, cebulę, paprykę,mrożony groszek, rozmaryn, startą skórkę cytryny, rozmaryn,pierz, Vegetę,
wszystko dobrze wymieszać razem z spaghetti i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Zapiekać ok 30 min
w temp 200 stopni, na 5 minut przed końcem posypać serem żółtym i poczekać aż się dobrze rozpuści oraz zrumieni.
Podawać na ciepło .
Rada: Można dodawać różne warzywa oraz zamiast boczku dać gotowaną szynkę pokrojone w paseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz