środa, 19 kwietnia 2017
Ciasteczka śmietankowe
Kruche, śmietankowe ciastka zachwycą swym smakiem każdego który choć raz je spróbuje. Są doskonałe do kawy, herbaty lub też ot tak po prostu jako słodka przekąska..
Przepis pochodzi z książki " Kucharka Litewska" jest zbiór przepisów naszych prababć. Książka jest bardzo ciekawa ale pisana językiem przedwojennym. Jeśli ktoś chce to można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ale myślę że warto wypróbować oryginalny przepis.
Ciastka maślane.
500 g mąki,
250 g masła,
20 dag cukru,
2/3 szklanki śmietany słodkiej,
1 jajko,
migdały do dekoracji.
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
Mąkę przesiać do miski i połączyć z resztą składników.
Wyrobić jednolite ciasto, uformować w kulę.
Schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 0.5 cm.
Wykrajać foremką kształty wg swego gustu.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Ciastka które chcemy udekorować migdałami, posmarować żółtkiem
posypać migdały.
Piec przez około 10-12 min
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszne;)
OdpowiedzUsuń