Pulpeciki drobiowe z słodko kwaśnym sosie.
500g mięsa mielonego drobiowego,
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej,
1 marchew,
cebula,
jajko,
Vegeta, pieprz,
2-3 łyżki bułki tartej,
4 łyżki oleju,
2-4 łyżki mąki
Paprykę, cebulę marchew opłukać, obrać i pokroić w plasterki.
Z mięsa mielonego drobiowego, bułki tartej, jajka i Vegety i pieprzu
przygotować mięso tak jak na mielone kotlety.
Z masy mięsnej formować małe kuleczki w kształcie orzecha laskowego.
Obtoczyć w mące.
W średniej wielkości rondlu rozgrzać tłuszcz i obsmażyć pulpeciki drobiowe.
Kiedy pulpeciki będą już dobrze obsmażone z obu stron wyjąć na talerz.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć na szklany kolor cebulę.
Następnie dodać paprykę i marchew.
Przykryć pokrywką i dusić około 5 -8 min na małym ogniu.
Kiedy już warzywa będą już będą miękkie do potrawy dodać pulpety.
Wymieszać i dodać sos słodko kwaśny.
Całość gotować na małym ogniu
przez kolejne parę minut. Podawać z ryżem na gorąco.
sos słodko kwaśny.
1 szklanka sosu pomidorowego,
1/2 szklanka octu winnego,
1 szklanka soku z ananasa z puszki
( jak jest mniej to uzupełnić wodą)
1/2 szklanki brązowego cukru,
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
1 cm startego imbiru,
1 łyżka sosu sojowego,
2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
Sos pomidorowy, ocet, sok z ananasa, cukier brązowy dać do jednego garnka zagotować na małym ogniu.
Dodać starty imbir, wymieszać.
W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę kukurydzianą,
wlać do gotującego się sosu i wymieszać.
Na sam koniec dodać sos sojowy.
Pogotować jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu .
Oj nie ma nic lepszego.
OdpowiedzUsuń