poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ciasto anielskie

 To ciasto jest jedno z moich ulubionych przepisów z zbiorów siostry Anastazji i chyba nie muszę nikogo przekonywać iż Jej ciasta są przepyszne  i rozpływają się w ustach..
Niestety niemal wszystkie ciasta Siostry Anastazji w przepisie mają zbyt dużą ilość cukru i zawsze daję mniej niż podaje nam przepis.
Ciasto jest nieco smaczniejsze jeśli biszkopty nasączymy sokiem z cytryny wówczas ciasto ma lekko winny smak.


Ciasto anielskie

Upiec trzy cienkie biszkopty.

Masa kokosowa.

1 i 1/2 kostki masła,
3/4 szklanki cukru,
30 dag wiórek kokosowych,
 1 i 1/2szklanki mleka
 
Zagotować mleko i zaparzyć wiórka kokosowe. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać po łyżce wiórka kokosowe.
Ucierać do wyczerpania kokosu.

masa orzechowa:

1 kostka masła,
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru,
2-3 łyżki drobnego cukru,
5-6 łyżek mielonych orzechów
2-3 łyżki wódki lub spirytusu ( niekoniecznie)

Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń.
Masło utrzeć na gładką masę dodając przestudzony budyń.
Następnie dodawać orzechy i alkohol.
Podzielić masę na cztery części.

 Składanie:

 Nasączony biszkopt- cienka warstwa masy orzechowej- warstwa masy kokosowej,
biszkopt posmarowany  z obu stron cienką warstwą masy orzechowej- druga cześć masy kokosowej- biszkopt posmarowany z obu cienką warstwą masy orzechowej- polewa czekoladowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz