Nie dawno zrobiłam w domu zapiekany makaron z szynką brokułami polany pysznym sosem beszamelowym. Jak ktoś woli to może kupić już gotowy w słoiczku z sklepowej półki ale zachęcam to zrobienia samemu ponieważ nie jest zbyt skomplikowany w przygotowaniu.
Zapiekany makaron z szynką i brokułami.
400 g makaronu rurki,
1 brokuł,
ok 150g g szynki gotowanej,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej
100 g startego sera gouda
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Brokuł podzielić na małe różyczki oraz sparzyć wrzątkiem.
Szynkę pokroić w paski, Makaron, szynkę oraz brokuł wymieszać razem.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Następnie wszystkie składniki przełożyć do naczynia.
Zalać sosem beszamelowym i dodać ser żółty,
Wymieszać i zapiekać w temperaturze 200 stopni
do czasu kiedy wierzch zapiekanki nabierze złotego koloru.
Podawać natychmiast.
Kuchnia na antypodach |
sos beszamelowy
4 dag masła lub margaryny,
4 dag mąki,
1/2 l mleka,
sól i biały pieprz,
1-2 żółtka
Masło roztopić oraz dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc.
Dodawać powoli mleko cały czas mieszając żeby nie było grudek.
Zagotować oraz następnie wyłączyć gaz. Odstawić na 5 -10 minut.
Następnie dodać żółtka i szybko wymieszać. Następnie lekko zagotować ok 1 minuty.
Dodac sól i pieprz do smaku.
O proste i jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuń