Ryż po wietnamsku bardzo dobrze się komponuje z kotletami mielonymi z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub też jagnięciny..
Ryż po wietnamsku
na 4 porcje
4 szklanki ugotowanego ryżu
(najlepiej dzień wcześniej)
2 łyżki oleju.
3 jajka,
1 pokrojona w kostkę cebula,
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku,
3/4 szklanki soku z pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki sosu sojowego,
2 cebulki dymki,
sól i pieprz,
1 Łyżce oleju usmażyć jajecznicę, doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na talerz i rozdrobnić.
Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę
na szklisty kolor. Kiedy już będzie gotowa
dodać posiekany czosnek, smażyć
do czasu kiedy zaczniemy czuć czyli około 30 -40 sekund.
Następnie wlać 3/4 szklanki soku pomidorowego,
przecier pomidorowy, zagotować na małym ogniu.
Dodać ugotowany ryż następnie dodać jajecznicę wymieszać
razem z ryżem. Gdy ryż już będzie ciepły dodać
posiekane cebuli. Doprawić sosem sojowym.
Udekorować świeżymi listkami pietruszki lub kolendry,
lub posiekanym szczypiorkiem.
Doskonale komponuje się smakowo z kotletami mielonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz