czwartek, 30 kwietnia 2015

Gulasz z papryką i kiełbasą.

 W moim ogródku coraz to mniej warzyw i jako ostatnia została właśnie papryka, cukinia i buraki. Jakiś czas temu posiałam też marchew oraz cebulę dymkę.
W zimie są tylko porywiste wiatry i deszcze a w ogródku mogą spokojnie rosnąć sobie warzywa..  W wolnej chwili mam zamiar też posadzić w ogródku kalafior i brukselkę..
Czasem tak sobie myślę, że to może jest nieco dziwne że tu piszę o jesieni i zimie a w Polsce już na dobre zagościła wiosna...
Gulasz z papryki i parówek jest dobrym daniem na każdą pogodę. Nieskomplikowany, niedrogi posiłek dla każdej zapracowanej pani domu...

 Gulasz  z papryki i kiełbasą
 
1kg papryki
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
25 dag kiełbasy,
125 g kukurydzy w puszce,
3łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki śmietany
łyżka mąki,
sól i pieprz
papryka mielona do smaku
 


Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć oraz wsypać paprykę.
Dusić na małym ogniu do miękkości, często mieszając.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plasterki,
lub w półplasterki ( w zależności od upodobania),
lekko obsmażyć oraz dodać do papryki
razem z kukurydzą z puszki ( odsączona z wody).
Koncentrat pomidorowy wymieszać razem z śmietaną
i mąką oraz połączyć w garnku wszystkie składniki.
Chwilę poddusić wszystko razem ,
Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku
do smaku. Podawać z ryżem  
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz