Zawsze uwielbiałam to ciasto. Pomimo że to jest dość czaso chłonne ale smak tego ciasta wynagradza poświęcony trud. Uważam iż to jest jedno z najlepszych ciast z przepisów siostry Anastazji.
Beatka
Biszkopt jasny:
5 jajek
5 łyżki cukru,
5 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Z białka i cukier ubić na sztywną pianę.
Dodać żółtka oraz bardzo delikatne wymieszać.
Najlepiej łyżką. Następnie wsypać mąkę i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
Wstawić ciasto do piekarnika i upiec.
Biszkopt ciemny
5 jajek
5 łyżki cukru,
5 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
Białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
Dodać żółtka oraz bardzo delikatne wymieszać.
Najlepiej łyżką. Następnie wsypać mąkę oraz kakao i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
Wstawić ciasto do piekarnika i upiec.
Jak ciasto wystygnie wyciąć kieliszkiem kółka.
Krem:
0,75 l mleka
3 budynie śmietankowe,
3 żółtka,
3/4 szklanki cukru,
1 i1/2 kostki masła
Dzień wcześniej ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem oraz dodawać po jednym żółtku utrzeć na puszystą masę.
Następnie powoli dodawać budyń cały czasu ucierając
Masę podzielić na 3 części.
Ponadto
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone,
brzoskwinie w puszce,
kiść winogron
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu,
ale należy pilnować, żeby nie zastygły się zbyt szybko.
Wykonanie
Na jasny biszkopt wyłożyć pierwszą część kremu.
Następnie na kremie ułożyć ciemne kółka a wolnych miejscach
poukładać winogrona.
Zalać tężejącą zieloną galaretką. Kiedy już się stężeje
nałożyć drugą część kremu.
Potem nałożyć delikatnie ciemny biszkopt z otworami.
W te puste miejsca w ciemnym cieście poukładać
pokrojone w cząstki brzoskwinie.
Przykryć ostatnią częścią kremu. Zalać czerwoną galaretką.
.
Jak ciasto wystygnie wyciąć kieliszkiem kółka.
Krem:
0,75 l mleka
3 budynie śmietankowe,
3 żółtka,
3/4 szklanki cukru,
1 i1/2 kostki masła
Dzień wcześniej ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem oraz dodawać po jednym żółtku utrzeć na puszystą masę.
Następnie powoli dodawać budyń cały czasu ucierając
Masę podzielić na 3 części.
Ponadto
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone,
brzoskwinie w puszce,
kiść winogron
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu,
ale należy pilnować, żeby nie zastygły się zbyt szybko.
Wykonanie
Na jasny biszkopt wyłożyć pierwszą część kremu.
Następnie na kremie ułożyć ciemne kółka a wolnych miejscach
poukładać winogrona.
Zalać tężejącą zieloną galaretką. Kiedy już się stężeje
nałożyć drugą część kremu.
Potem nałożyć delikatnie ciemny biszkopt z otworami.
W te puste miejsca w ciemnym cieście poukładać
pokrojone w cząstki brzoskwinie.
Przykryć ostatnią częścią kremu. Zalać czerwoną galaretką.
.
P.S Ostatnią warstwę kremu dałam bardzo cienko i myślę że to był dobry pomysł.
Przepis jest podany na blachę o wymiarach 35x25cm
Smacznego
Przepis jest podany na blachę o wymiarach 35x25cm
Smacznego
Ile warstw! Bardzo pomysłowe i na pewno smaczne ciacho!
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie efektownie!
OdpowiedzUsuńPodziwiam :)